Tuesday, December 30, 2008

ADeQkU YaNg DiRInDUi...


  Pagi tadi kurang lebih pukul 6 pagi waktu Mesir, @mbe telah menerima panggilan telefon daripada kakak di Malaysia. Hari ini result Penilain Menengah Rendah (PMR) adeq bongsu @mbe dikeluarkan. Dengan keputusan 6A2B1C, alfun mabruk abang ucapkan untuk adeq WuWahisytani awi, wallah. Lebih membanggakan, Wu mendapat 'A' untuk matapelajaran Bahasa Arab. Tak sia-sia usaha 'guru tuisyen sambilan' yang seringkali menyebabkan Wu bermasam muka dan merajuk. Anak bongsu la katakan. Akhirnya, penah lelah Wu terbukti jugak walaupun keputusan ini tidak seperti yang Wu target dan harapkan.

            
  Harapan abang selepas ni, adeq istikharah la banyak-banyak pe yang patut adeq ambik untuk form 4 nanti. Dulu, pernah adeq bagitau kat abang yang adeq berminat untuk sambung samada dalam bidang agama dan jgk perakaunan. Kata adeq,"Tengok atas result dulu la gane". Bagi abang setiap keputusan yang adeq ambik dan pilih, jugak adalah merupakan keputusan abang. Lagipun, abang tak perlu bimbang kerana family kita kan ada '13 ahli Majlis Syura'.:)... 

          Adeq, walau apa sekalipun perasaan adeq ditika dan waktu ini, abang harap adeq redhalah dengan keputusan yang telah adeq dapat sekarang ini. Dan yang paling penting, please don't give up dan jangan sesekali putus harapan dengan Allah Taala. Teruskanlah Solat Hajat yang dah adeq amalkan selama ini. Perjalanan adeq masih jauh dan panjang untuk diteruskan.

Yesterday is already a dream,
Life is what you make of it,
Always try to stand on your own two feet,
You might fail in your effort,
Then be a spot,
Laugh it out if you are just against the odd for that's what been fated by Allah. 

            Banggakan mak dan ayah selagi mereka masih mampu melihat kejayaan kita. Lastly, abang mohon doa adeq dan keluarga supaya Allah menguatkan azam dan niat abang untuk meruskan kehidupan dan study abang kat sini. Doa kalian adalah amat bermakna bagi abang.
 
Sekian, sedikit 'hadiah' dari  abangmu...

Monday, December 29, 2008

MAAL HIJRAH 1430H
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على محمد سيد الأنبياء والمرسلين ، وعلى خلفائه الراشدين وأصحابه المهتدين والتابعين وتابعي التابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين .

Ya Allah, bagiMu puja dan puji, Engkaulah Penguasa Langit dan Bumi serta pebendaharaan antara kedua-duanya.

Ya Allah, kami merafa'kan kesyukuran di atas keizinanMu untuk kami menyambut Ma’al Hijrah 1430 H pada hari yang berbahagia ini . Ya Allah Bagi-Mu segala puji dan puja dan puji pancaran cahaya langit dan bumi,

Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah, mengingati dan menyebut namaMu, hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. 

Ya Munzilar Rahmat wa Ya Fatihal Barakat ,
Kembangkanlah lembayung dan gelombang rahmatMu kepada kami, ibu bapa kami, keluarga dan anak-anak kami, guru-guru kami, dan juga sahabat-sahabat kami.

Ya Allah,
Tika dan saat ini kami hulurkan tangan kehambaan yang penuh dengan noda dan dosa serta tangan penuh dengan pengharapan,
Sesungguhnya kami berlumuran dengan dosa, maka ampunkanlah dosa-dosa kami.
Sesungguhnya kami lemah dalam sendirian, maka kuatkanlah kami dan Islam dalam kerja berpasukan,
Sesungguhnya kesabaran kami punya batasnya , maka kurniakanlah kami nikmat kesabaran seumpama sabarnya Nabi-nabi Ulul’azmi,

Ya Allah, Ya Hazimal Ahzab,
Engkau berilah pertolongan kepada saudara kami yang berada di Palestin, Iraq, Afghanistan dan seluruh bumi umat Islam. Selamatkanlah mereka .

Ya Allah Ya Latif, Ya Khabirun bima fissudur,
Sesungguhnya Engkau tahu segala hajat dan lintasan hati kami, maka dengan segala Rahman dan RahimMu dan luasnya ilmuMu, penuhilah hajat kami dalam kehidupan ini .

ربنا آتنا في الدنيا حسنة وفي الآخرة حسنة وقنا عذاب النار والحمد لله رب العالـمين 
    

Operation Cast Lead


Dalam kemeriahan umat Islam menyambut kedatangan 1430H, kita dikejutkan dengan berita serangan jet pejuang Israel Natang ke atas penduduk Palestin. Serangan terbaru yang dinamakan "Operation Cast Lead" ini telah mengakibatkan sekurang-kurangnya 280 penduduk yang tidak berdosa terkorban dan beratus-ratus yang lain cedera. (Jumlah ketika entri ini ditulis)Apa yang telah kita telah lakukan untuk membantu saudara seagama kita di sana. Adakah ada ruang di antara doa-doa kita untuk mereka? Mereka diserang ketika mana keadaan mereka berada dalam kekusutan. Bekalan makanan mereka yang disekat, elektrik yang dipotong, minyak yang dicatu, ubat-ubatan yang dirampas. Lebih-lebih lagi dengan keadaan musim sejuk sekarang yang memerlukan mereka tempat untuk berlindung dari kesejukan yang amat-amat menyeksakan. Kini, rumah-rumah dan khemah-khemah untuk mereka berteduh telah hancur musnah angkara perbuatan terkutuk Yahudi Laknatullah...

Dimana para pemimpim Islam yang selama ini lantang melaungkan seruan damai secara aman tanpa senjata? Dimana pemimpim-pemimpim Islam yang tegas dalam memepertahankan demokrasi dan kedaulatan? Dimana pemimpim Islam Hadhari yang selama ini gah berada di tampuk Presiden OIC? Apakah yang telah dan akan mereka semua lakukan dalam keadaan ini...KITA?

Jihad adalah Kewajipan Berterusan Sehingga Hari Kiamat

Imam Hasan al-Banna menyatakan di dalam Risalahnya : Ia adalah kewajipan yang berterusan sehingga hari kiamat seperti maksud hadith Rasulullah saw ”Barangsiapa yang mati sedangkan dia tidak berperang (fisabilillah) atau tiada niat untuk berperang fisabilillah maka matinya adalah (seperti) mati jahiliyah”. Adapun martabat yang paling rendah ialah (jihad melalui) engkar dengan hati , manakala yang paling tinggi ialah berperang fisabilillah.”

”Di antara cara berjihad ialah melalui jihad lisan (nasihat), jihad melalui pena dan tangan (kuasa). Begitu juga dengan berkata benar terhadap pemerintah yang zalim. Sesungguhnya dakwah tidak akan hidup tanpa jihad.”


Sunday, December 28, 2008

PESANAN SAHABAT SEJATI“Aku mengasihi semua sahabatku dengan seluruh jiwa ragaku, sama seperti aku mencintai sanak saudaraku. Seorang sahabat yang baik adalah manusia yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati.”

“Ketahuilah mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan orang jahat. Jika tidak ketemui sahabat yang beriman dan bertakwa, aku lebih rela hidup menyendiri.”

“Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan seseorang yang mesti ku waspadai kejahatan mereka.”

“Ingatlah wahai saudara Islamku sekelian, tenanglah kamu dalam menghadapi perjalanan hidup ini. Sepanjang usiaku yang semakin tua, semakin sukar aku temukan di dunia ini sahabat sejati. Ku tinggalkan orang jahat kerana banyak kejelekannya dan kujauhi orang (sesetengah) berkedudukan kerana kebaikannya sedikit.”

“Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai dengki, hatiku lega dan jiwaku bebas daripada bara permusuhan. Ketika musuhku lalu di depanku, aku menghormatinya. Semua itu kulakukan supaya aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan dan kemungkaran.”

“Aku tunjukkan kemarahan, kesopanan dan persahabatanku kepada orang yang kubenci sama seperti kuperlihatkan hal itu kepada orang yang kucintai. Manusia adalah penyakit, dan penyakit itu akan berjangkit apabila kita mendekati mereka. Namun, menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan dan silaturahim.”

“Kadangkala aku terfikir mudah-mudahan aku dapat bersahabat dengan anjing kerana walaupun hina, ia masih menunjukkan jalan kepada majikannya yang tersesat. Bukan seperti manusia jahat yang selama tidak akan memberi petunjuk.”

“Selamatkanlah dirimu! Jagalah! Lidahmu baik-baik kerana kamu akan bahagia, walaupun kamu terpaksa hidup sendiri di muka bumi ini. Lebih baik kamu bersendiri daripada mendekati manusia yang menipu dan memperdayakanmu.”

“Jika seseorang tidak dapat menjaga maruah dan nama baiknya kecuali dalam keadaan dipaksa oleh orang lain, tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya. Ramai orang lain dapat menjadi penggantinya.”

“Berpisah dengannya bererti beristirehat. Dalam hati masih ada kesabaran, meskipun memerlukan daya usaha yang keras untuk mempertahankannya. Tidak semua orang yang kamu sukai, menyukaimu dan sikap ramahmu, kadangkala dibalas dengan sikap biadap.

“Jangan bersahabat dengan pengkhianat kerana dia tidak memperdulikan kesetiaan. Dia akan memungkiri jalinan kasih yang dibina dan menampakkan hal yang kelmarin menjadi rahsia sulit.”

“Selamat tinggal dunia jika di atasnya tidak lagi ada sahabat jujur dan menepati janji. Biarlah hidup bersendirian daripada mengkhianati manusia. Bersegeralah mendekati orang-orang mulia supaya kamu beroleh kemuliaan hidup di dunia ini.”     ( Imam al-Ghazali )

Tuesday, December 23, 2008

....sambungan "...Alexs vs Dumyat..."


Seperti yang dijanjikan, pic2 sekitar perjalanan @mbe dan kawan-kawan di Alexs dan Dumyat bersambung untuk eidisi kali ini. Akan tetapi, kelewatan yang berlaku amat dikesalkan.* Dalam jaulah sekitar Alexs ini memang tidak dapat dihayati sepenuhnya kerana kami mengejar masa yang terlalu singkat. Tambahan lagi, banyak lagi tempat-tempat lain yang perlu kami lawati seperti Qalaah Solehuddin, Momtazza dan lain-lain. Walau bagaimanapun, tidak dinafikan yang kami memang seronok sepanjang lawatan tersebut. Terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada DPM SHOUBRA kerana menganjurkan program seperti ini.* Perjalanan seterusnya, @mbe dan kawan-kawan dari n.ganu ke Dumyat dengan menaiki ' Peugot ' ( sebuah pengangkutan di Mesir ) yang amat memenatkan. Ketibaan kami seramai
seramai 4 orang disambut oleh sahabat kami us. Amin dan us. Sohib. Merekalah yang menjadi musyrif kami di sana. Sesungguhnya, Dumyat merupakan tempat yang tidak merugikan untuk dilawati. Terkenal dengan Ra'su Bar dan binaan imarahnya yang unik . Amat menabjubkan bagi sebuah negara yang terkenal dengan debu hitam ini memiliki tempat-tempat yang indah dan menarik untuk dilawati. Tidak hairanlah, ekonomi utama Mesir bergantung penuh kepada sektor pelancongan. Teringat @mbe kata-kata dari seorang ustaz mengenai Mesir, "...dalam debu hitam itu terdapat emas-emas yang berharga...". Sekian...

...Alexs...


Pool at Alexs


Muhammad dalam dunia khayalannya


Kemegahan Momtazzah


Bila la dapat beli satu


...Dumyat...


Dewan kuliah Al-Azhar Dumyat


Hijau itu indah...:)


Tempat berteduh

Jalan yang lurus


Kemegahan Ra'su Bar

Monday, November 24, 2008

Menyangkal mitos megapiksel
Oleh KHAIRUL ANUAR ABD. RAHMAN rencana@kosmo.com.my

Benarkah megapiksel merupakan elemen utama yang perlu dipertimbangkan untuk membeli kamera digital pada hari ini?

SEMAKIN besar sensor sesebuah kamera itu, semakin baik kualiti gambar yang mampu dihasilkan.

UMUM mengetahui megapiksel merupakan salah satu faktor penting yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli sebuah kamera digital. Namun hari ini, ia mungkin tidak lagi relevan.

Mungkin kenyataan ini agak mengelirukan kerana selama ini kebanyakan orang menganggap ia merupakan kriteria utama yang perlu diberi perhatian kerana ia merupakan penunjuk kemampuan menghasilkan gambar berkualiti sesebuah kamera digital. Benarkah megapiksel tidak lagi relevan pada hari ini? Teruskan membaca!

Megapiksel merupakan unit ukuran yang menentukan berapa banyak piksel atau elemen gambar yang boleh dimuatkan ke dalam sensor sesebuah kamera. Satu megapiksel bersamaan dengan 1 juta piksel.

Tahukah anda bahawa anda hanya memerlukan kamera dengan tiga megapiksel untuk mencetak gambar berukuran standard 4R? Untuk mencetak gambar bersaiz 8R pula, anda hanya memerlukan sebanyak 8 megapiksel. Sekiranya kamera anda mempunyai megapiksel yang tidak mencukupi dan anda cuba untuk mencetak gambar berukuran besar, kualiti cetakannya tidak akan menarik iaitu gambar akan kelihatan sedikit kabur.

Industri fotografi digital hari ini yang memperlihatkan persaingan hebat di antara pengeluar kamera gergasi telah menyebabkan peningkatan megapiksel pada kamera kompak dan tidak lagi hanya tertumpu pada kamera prosumer mahupun DSLR.

Kebanyakan kamera kompak hari ini mempunyai sekurang-kurangnya 8-Megapiksel. Dalam persaingan digital ini, Canon telah memperkenalkan produk 'cili padi' mereka yang mencecah 14.7 megapiksel, sesuatu yang tidak pernah terlintas di kotak fikiran kita lima tahun yang lalu!.

Oleh itu, apabila memilih kamera kompak yang mana untuk dimiliki, megapiksel bukanlah sesuatu yang perlu terlalu dititikberatkan. Apa yang perlu diberikan keutamaan hari ini ialah saiz sensor sesebuah kamera. Semakin besar sensor sesebuah kamera itu, semakin baik kualiti gambar yang mampu dihasilkan.

Semakin besar sensor bermakna semakin banyak cahaya dan semakin banyak cahaya dapat diambil oleh sesebuah kamera, semakin baik warna dan kontrasnya. Dengan sensor bersaiz besar, gambar yang diambil di dalam bangunan tanpa lampu limpah (flash) akan kelihatan lebih berkualiti berbanding kamera yang mempunyai sensor yang lebih kecil.

Malangnya, kamera kompak tidak mampu memuatkan sensor yang besar kerana ia perlu kekal kecil, padat dan mudah dibawa. Saiz sensor pada kamera kompak boleh menjadi lebih kecil daripada kuku jari kelingking manusia.

Ini adalah penyebab utama mengapa kamera kompak sukar menghasilkan gambar yang berkualiti dalam keadaan yang kurang cahaya tanpa penggunaan flash. Bagi mengetahui saiz sensor sesebuah kamera, anda boleh memeriksa butiran pada manual kamera. Ia lazimnya dirujuk sebagai CMOS, CCD, elemen pengimejan atau sensor imej, tetapi tidak boleh lari dengan bacaan ukuran seperti 1/2.7 inci, yang merujuk kepada saiz sensornya.

Sebagai perbandingan, kamera Digital SLR profesional mempunyai sensor yang besarnya sehingga 30 kali ganda berbanding kamera kompak. Tidak hairanlah saiznya juga jauh lebih besar berbanding kamera biasa.

Ironinya, kaedah penyelesaian bagi mempertingkatkan kualiti foto pada kamera kompak ialah dengan cara mengurangkan bilangan megapikselnya. Dengan bilangan megapiksel yang kurang bermakna setiap piksel di dalam sensor kini boleh mendapat lebih cahaya sekali gus meningkatkan kualiti gambar.

Namun ini tidak bererti industri kamera digital akan menghentikan perlumbaan megapiksel ini. Seperti mana pengguna menilai prestasi sesebuah komputer berdasarkan Gigahertz (GHz), membandingkan megapiksel merupakan kaedah termudah untuk si penjual membandingkan kemampuan kamera mereka dengan kamera pengeluar lain.

Untuk menyedarkan pengguna akan kenyataan ini bukanlah sesuatu yang mudah. Ia memerlukan usaha, masa dan wang ringgit. Hakikatnya, inilah kebenaran di sebalik mitos megapiksel.

Sunday, November 23, 2008

:...Alexs vs Dumyat..:


~ Alexs~

vs


~Dumyat~

Salam mahabbah untuk saudara pengunjung yang masih setia dengan @mbe...
Dikesempatan ini, @mbe ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada ustaz-ustaz SYUBRAWI kerana telah menjadi musyrif dan telah membantu @mbe dalam kisah terbaru kali ini.
Untuk pengetahuan sahabat sekalian, pada hujung minggu yang lalu @mbe telah sempat mengunjungi dua tempat yang menarik dan terkenal di Ardul Kinanah ini. Secara kebetulannya, kedua-dua tempat tersebut berhampiran dengan pantai. Ma'ruf di kalangan Azhari, tempat-tempat ini merupakan antara muhafazah al-Azhar as-Syariff yang berpusat di Kaherah. @mbe tanpa rasa segan dan silu secara terus akan menguploadkan gambar-gambar menarik sepangjang @mbe berc**i dan berjaulah di sana...
Opps, lupa pulak nak edit model-model dalam gambar tu. So, @mbe akan upload pada sesi bicara yang akan datang.to be continue...slm

Monday, November 10, 2008

Jaulah Maqam bersama Keluarga Penuntut Terengganu Mesir

  • Maqam SAYYIDAH ATIKAH r.a ibu saudara baginda Rasulullah S.A.W dan SYED 'ALI JA'FARI r.a
  • Yusof disamping Maqam SULTAN JA'FARI ( Shamsuddin Mohamad bin Ali bin Hassan Al-Bukra Syah )
  • MAQAM : ABDUL WAHAB SYA'RANI r.a wafat pada hari Sabtu 27 Ramadhan 1352H

Ini merupakan antara maqam-maqam yang telah kami ziarahi pada hari tersebut. InsyaAllah pada hari dan kesempatan waktu yang lain akan diadakan jaulah susulan bagi menziarahi maqam-maqam lain...tata!?

:..Mencintai adalah BELAJAR..:

Cinta adalah melihat apa yang baik dan indah dalam segala sesuatu;
Mencintai adalah belajar dari segala sesuatu;
Mencintai adalah melihat anugerah yang wajar dipelihara;
Mencintai adalah kemurahan hati dan mensyukuri segala rahmat ALLAH;
Penting bagimu untuk memiliki perasaan cinta dalam hatimu; Dalam bentuk dan wujud apapun,penting pula bagimu untuk dicintai.

Lebih mudah mencintai daripada dicintai, Jika kau mencinta….. Kau pasti akan menemui…. Suatu hari nanti...

Monday, October 27, 2008

...inzar...

:..Syawal yang pertama tanpa keluarga..:


Berhari raya di bumi Mesir... Dari belakang sebelah kiri : farouk,ucop,luqman,malik,pool,yoe,bidin,@mbe,mukhlis,manzaqziq & mamat.

*p/s; mat arab tu tak termasuk dalam senarai.harap maklum...

.:: Konsep qudwah ganti idola dan diva ::.


Oleh DR. SIDEK BABA

BERPANDUKAN kamus Webster dan Oxford, istilah idola didefinisikan sebagai menyembah atau memuja Tuhan atau menghubungkan sesuatu dengan imej ketuhanan. Istilah diva pula dikaitkan dengan Tuhan orang-orang Hindu iaitu dewa atau dewata.
Pada hari ini istilah idola dan diva dihubungkan dengan pendewaan terhadap manusia popular khususnya di kalangan sesetengah remaja seperti artis, ahli sukan, ahli muzik, pemimpin malah ada yang mengaitkan idola itu dengan Nabi Muhammad s.a.w.
Memang para remaja memiliki naluri meniru, mencontohi, meneladani dan mengagumi sesuatu atau seseorang. Remaja belajar daripada orang lain kerana ingin dewasa dengan pengalaman dan petunjuk yang betul. Remaja meniru daripada seseorang atau sesuatu kerana peniruan boleh menjadikan ia matang dan mampu meneruskan tradisi.
Dalam tradisi Islam meniru tidak salah kalau yang ditiru itu benda-benda atau perkara yang baik. Mencontohi juga tidak salah kalau yang dicontohi itu adalah sesuatu yang bermanfaat. Meneladani sesuatu yang berguna supaya ia menjadikan remaja matang dan berilmu. Mengagumi sesuatu yang hebat dan cemerlang kerana ia boleh membimbing remaja mempunyai kualiti diri.
Rasulullah s.a.w. dibentuk wataknya oleh Allah s.w.t. menerusi al-Quran dan menjadikan Nabi contoh yang terbaik untuk umat manusia. Pada Nabi terdapat qudwah atau contoh yang membawa risalah atau pengajaran untuk seluruh alam. Dalam ajaran Islam, sebaik mana peribadi, akhlak dan tingkah laku Nabi ia tidak sampai kepada tahap pemujaan atau menyamakannya dengan Tuhan atau menimbulkan rasa penyembahan yang luar biasa. Nabi ialah manusia seperti kita dan Allah beri kepadanya kelebihan supaya baginda menjadi sumber ikutan terhadap manusia zamannya dan juga manusia terkemudian.
Konsep idola dan diva sudah bercanggah dengan konsep qudwah. Rasulullah s.a.w. sepanjang 13 tahun di Mekah menentang berhala dan amalan memberhalakan kerana ia dikaitkan dengan perbuatan syirik. Syirik adalah jenis dosa yang tidak diampunkan oleh Allah s.w.t.. Oleh itu Rasulullah s.a.w. melakukan dakwah, penyeruan dan pengajakan supaya manusia beriman kepada Tuhan Yang Satu. Itulah asas tauhid yang ditanamkan oleh Rasulullah s.a.w. yang menyebabkan cara berfikir dan bertindak sahabat-sahabat Nabi dan pengikut sezamannya meletakkan Allah itu satu-satunya Tuhan, bukan dua dan tidak juga tiga.
Mengapa faktor akidah dilihat sebagai faktor terpenting bagi seseorang penganut Islam? Akidah tauhid menjadi asas ikatan atau ‘aqaid’ manusia dengan Penciptanya. Apabila asas ini jelas dan kukuh, ia meletakkan Allah Yang Perkasa, Maha Mengetahui, Yang Berkuasa sedangkan manusia adalah hamba-Nya. Jiwa kehambaan menjadikan manusia tunduk, patuh, taat dan akur terhadap ajaran-Nya.
Rukuk dan sujud dalam solat adalah lambang bagaimana latihan akur, tunduk, taat dan patuh dilakukan dan hikmah atau kebaikan sifat-sifat itu menjadikan manusia tunduk kepada yang baik dan benar, patuh kepada peraturan dan undang-undang yang adil, taat dalam menghubungkan kerja sebagai sumber ibadah dan akur terhadap sumber teladan manusia yang cemerlang dan berakhlak.
Konsep idola dan diva boleh menyebabkan remaja melakukan pemujaan atau pengaguman yang melampau. Darjah minat menjadi begitu luar biasa sehingga segala-gala yang ada pada penyanyi yang dipuja baik suara, gaya berpakaian, rambut dan gelagat penyanyi itu menjadi sumber pembentuk remaja untuk menjadi remaja yang berjaya.
Darjah pendewaan remaja terhadap ahli muzik dan ahli sukan menyebabkan ‘kegilaan’ yang melampaui batas sehingga banyak masa digunakan dengan berbagai cara menunjukkan ahli muzik dan ahli sukan dekat pada diri dan hadir dalam hatinya.
Naluri ‘kegilaan’ memang lazim terdapat bagi sesetengah remaja yang sudah hilang kawalan diri. Sering kedapatan remaja Islam yang tidak menjaga adab menutup aurat. Melakukan pendedahan tubuh yang menjolok pandangan dan perhatian.
Memakai seluar ketat yang menampakkan susuk dan bentuk tubuh secara ghairah. Hilang adab terhadap orang tua. Hilang malu melakukan sesuatu yang aib di khalayak ramai. Malah bercakap perkara-perkara yang tidak mendatang faedah atau menambah ilmu.
Amat penting para remaja dididik dengan kesuburan naluri contoh yang menjadikan Rasulullah s.a.w. sebagai qudwah. Allah s.w.t. dijadikan sumber ibadah dalam pengertian Dialah satu-satunya yang berhak disembah bukannya manusia apalagi patung-patung. Perkara ini adalah mustahak untuk menjadikan remaja orang-orang yang jelas jalan akidahnya dan jernih jalan sembahannya.
Dengan menjadikan idola dan diva sebagai manifestasi ‘pemujaan’ dan kekaguman terhadap seseorang, ia boleh menjadikan remaja berada dalam keadaan ragu, keliru dan celaru. Ia boleh menyebabkan remaja boleh terjebak dengan amalan yang menyalahi akidah.
gama Islam, bahasa Arab dan bahasa al-Quran amat mementingkan ketepatan sesuatu istilah. Konsep itu digunakan supaya ia tidak menimbulkan salah pengertian dan kekeliruan.
Apalagi menggunakan konsep idola dan diva untuk merujuk kepada manusia yang memberi konotasi atau makna pemujaan, ia boleh membawa kepada penyimpangan.
Konsep
Adalah lebih baik para remaja Islam yang amat prihatin dengan akidah dan iman supaya melazimkan diri dengan menggunakan konsep qudwah atau model-contoh kerana ia menepati maksud. Konsep qudwah merujuk kepada contoh terbaik yang pernah ada kepada umat manusia iaitu Nabi Muhammad s.a.w.. Sebagai seorang budak, Nabi Muhammad seorang penggembala kambing yang taat dan jujur. Sebagai remaja, Nabi Muhammad tidak pernah menyembah berhala ataupun idol atau dewata sebaliknya menjadi seorang peniaga yang baik dan ikhlas dan sering bersendirian kerana nalurinya sering menentang amalan penyembahan berhala di kalangan kaumnya.
Sebagai orang dewasa, Nabi Muhammad melakukan dakwah sebijaksana mungkin dengan memiliki prinsip kebenaran yang utuh, istiqamah atau teguh hati yang tinggi, akhlak yang terpuji sehingga digelar sebagai ‘al Amin’ iaitu seorang yang mendamaikan. Sebagai seorang pemimpin, Nabi Muhammad cuba menjadikan dirinya sebagai pemimpin contoh dan pengurusan kota Madinah yang mempunyai penduduk berbilang dilakukan dengan adil dan saksama. Inilah qudwah terbaik yang dibentuk oleh Allah s.w.t. yang memiliki kualiti peribadi unggul (towering personality) untuk dijadikan sumber qudwah yang sifatnya merentasi zaman.
Memang tidak salah para remaja menjadi orang-orang yang dinamik dalam menggunakan istilah dan konsep. Tetapi setiap istilah terkandung makna dan makna dalam istilah agama berkait rapat dengan al-Quran dan hadis. Seperti juga orang-orang Barat mengemukakan istilah-istilah tertentu untuk dipopularkan, tetapi ia terkandung maksud yang bercanggah atau tidak serasi dengan tradisi dan budaya orang-orang Islam. Orang-orang Barat mengguna pakai sesuatu istilah, kadang-kadang berkait rapat dengan tradisi, budaya dan pancaran daripada sistem kepercayaan atau agamanya.
Para remaja yang hidup dalam negara merdeka amat mustahak menjaga kepentingan jati diri. Memelihara jati diri tidak semestinya menyebabkan para remaja menjadi tertutup terhadap pengaruh baik daripada budaya dan tradisi orang lain.
Budaya membaca, menyelidik, menulis dan berbincang di kalangan orang-orang Barat dan Jepun adalah baik untuk para remaja ikuti. Tetapi menjadikan artis heavy-metal sebagai idola dan diva adalah tidak baik.
Mengagumi tokoh-tokoh Barat dalam banyak bidang dan lupa atau sengaja tidak mahu ambil tahu tokoh-tokoh yang menyumbang terhadap tamadun umat Islam dan umat manusia, misalnya, adalah suatu ketempangan.
Remaja Islam harus kembali kepada diri kerana pada diri mereka ada agama Islam yang ajarannya menyuruh manusia melakukan kebaikan dan mencegah manusia melakukan keburukan.

....Remaja Islam harus kembali kepada tradisi dan budaya sendiri. Contoh terbaik yang patut dijadikan ikutan dan teladan ialah Rasulullah s.a.w. bukannya idola dan diva....

<<<>>>

Saturday, September 20, 2008

Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah

oleh Michael H. Hart

Komentar Media Massa
Dasar Pemikiran

01. Nabi Muhammad

51. Umar Ibn Al-Khattab

02. Isaac Newton

52. Asoka

03 Nabi Isa

53. St. Augustine

04. Buddha

54. Max Planck

05. Kong Hu Cu

55. John Calvin

06. St. Paul

56. William T.G.Morton

07. Ts'ai Lun

57. William Harvey

08. Johann Gutenberg

58. Antoine Henri Becquerel

09. Christopher Columbus

59. Gregor Mendel

10. Albert Einstein

60. Joseph Lister

11. Karl Marx

61. Nikolaus August Otto

12. Louis Pasteur

62. Louis Daguerre

13. Galileo Galilei

63. Joseph Stalin

14. Aristoteles

64. Rene Descartes

15. Lenin

65. Julius Caesar

16. Nabi Musa

66. Francisco Pizarro

17. Charles Darwin

67. Hernando Cortes

18. Shih Huang Ti

68. Ratu Isabella I

19. Augustus Caesar

69. William Sang Penakluk

20. Mao Tse-Tung

70. Thomas Jefferson

21 Jengis Khan

71. Jean-Jacques Rousseau

22. Euclid

72. Edward Jenner

23. Martin Luther

73. Wilhelm Conrad Rontgen

24. Nicolaus Copernicus

74. Johann Sebastian Bach

25. James Watt

75. Lao Tse

26. Constantine Yang Agung

76. Enrico Fermi

27. George Washington

77. Thomas Malthus

28. Michael Faraday

78. Francis Bacon

29. James Clerk Maxwell

79. Voltaire

30. Orville Wright & Wilbur Wright

80. John F. Kennedy

31. Antone Laurent Lavoisier

81. Gregory Pincus

32. Sigmund Freud

82. Sui Wen Ti

33. Alexander Yang Agung

83. Mani

34. Napoleon Bonaparte

84. Vasco Da Gama

35. Adolf Hitler

85. Charlemagne

36. William Shakespeare

86. Cyrus Yang Agung

37. Adam Smith

87. Leonhard Euler

38. Thomas Edison

88. Niccolo Machiavelli

39. Antony Van Leeuwenhoek

89. Zoroaster

40. Plato

90. Menes

41. Guglielmo Marconi

91. Peter Yang Agung

42. Ludwig Van Beethoven

92. Meng-Tse (Mencius)

43. Werner Heisenberg

93. John Dalton

44. Alexander Graham Bell

94. Homer

45. Alexander Fleming

95. Ratu Elizabeth I

46. Simon Bolivar

96. Justinian I

47. Oliver Cromwell

97. Johannes Kepler

48. John Locke

98. Pablo Picasso

49. Michelangelo

99. Mahavira

50. Pope Urban II

100. Neils Bohr

Tokoh-Tokoh Terhormat Yang Tertinggal

St. Thomas Aquinas

Archimedes

Charles Babbage

Khufu (Cheops)

Marie Curie

Benjamin Franklin

Mohandas Gandhi

Abraham Lincoln

Ferdinand Magellan

Leonardo Da Vinci

Friday, September 12, 2008

slm blogger....

ambe in da blog...

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP