Friday, January 7, 2011

Awas, jangan keluar rumah hari ini!

Insiden pengeboman Gereja al-Qiddissin di Iskandariah pada awal tahun 2011 seolah-olah merubah mimpi lena Mubarak dan Mesir seluruhnya. Seiring dengan sambutan tahun baru kali ini, Mesir dihidangi dengan peristiwa berdarah yang cukup mengerikan. Jumlah kematian dan kecederaan yang tinggi (23 kematian dan hampir 70 kecederaan) kebanyakannya penganut Kristian ini meningkatkan kemarahan mereka yang sering mengatakan pihak kerajaan mengamalkan dikriminasi pada mereka selama ini. Kesan ledakan bom yang kuat menyebabkan masjid yang berdekatan yang turut sama terkena serpihan yang menyebabkan 8 orang Islam tercedera.

Sehingga hari ini, beberapa rusuhan telah berlaku. Rusuhan daripada penganut Kristian ini adalah untuk menyalahkan kerajaan yang tidak mengambil tindakan yang sepatutnya untuk menjamin keselamatan mereka di gereja. Antara lainnya juga, dikriminasi yang diamalkan kerajaan pada penganut minoriti ini antara yang hanya berjumlah 10% sahaja di Mesir.

Hari ini, Jumaat~7 Januari adalah perayaan Krismas untuk Kristian Koptic Ortodoks mengikut kalendar Julian (klik sini). Diharapkan pihak yang bertanggungjawab mengambil perhatian dan iktibar dari peristiwa lalu. Daerah Shoubra ini terutamanya St.Theressa ini terdapat sebuah gereja utama yang pastinya ketika ini penuh dengan polis dan mabahis. Bagi sahabat yang disayangi, dipohon agar anda semua menikmati hari ini di rumah sahaja. Jika perlu untuk keluar, pihak Keselamatan Mesir menyuruh agar mahasiswa-mahasiswi Malaysia lebih berhati-hati dengan membawa dokumen pengenalan diri seperti pasport, kad matrik universiti atau kad ahli PMRAM. Pekeliling yang telah dikeluarkan oleh persatuan diharap diambil perhatian sepenuhnya.

Keganasan ini sebenarnya adalah suatu propaganda yang telah diatur oleh pihak tertentu untuk mengucar kacirkan toleransi agama di Mesir. Terdapat beberapa laman web yang menyenaraikan kedudukan seluruh gereja sekitar Mesir dan Eropah serta cara-cara untuk menyerang mereka. Islam adalah agama yang mengamalkan sikap toleransi dengan penganut agama yang lain dengan menjaga batasan syara’ yang telah ditetapkan. Jangan membelakangi tuntutan agama dalam sesuatu perkara. Al-Quran dan Sunnah perlulah dijadikan panduan dalam kehidupan kita yang hanya sementara ini.

0 comments:

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP