Sunday, April 19, 2009

....Bila tiBa haRi iTu....

- Exam hari Rabu ni.ahhh,kenapa la ader exam ni,buat sakit otak je la...
  • KENAPA AKU DIUJI?
Surah Al-Ankabut ayat 2-3:
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

-------------------------------------------------------


- Hafal x ingat,baca x faham.Kalau la pe yang aku baca dan hafal tu semua faham dan ingat,kan best.xyah la nak stdyhard sgt...

  • KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

Surah Al-Baqarah ayat 216:
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.


------------------------------------------------------------

- 2 minggu exam ni...Quran x ingat lagi, matan lom hafal lagi. Semua kena hafal dan faham. Otak lak jem.klu komputer kompem kena format balik ni. kenapa la susah sangat ni!!!

  • KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

Surah Al-Baqarah ayat 286:
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.


------------------------------------------------------------

- Ahad,Isnin, Selasa, Rabu...lagi 4 hari la.wah!!!mana Al-Quran aku,mana kitab aku,mana matan aku...Juz 7,16,28 lom kemas lg.Bab Hamzal wasol,pekemende ni...Basmallahbainassuuratain,xkan baru nk hafal yg ni kot!wehhh, xleh nk fokus ni.tekan tahap dewa!!!!

  • RASA FRUSTASI?

Surah Al-Imran ayat 139:
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.


-------------------------------------------------------------

- Nak study ke nk main game @ kuar jalan2. Orang kata klu tension maen game. baik call kekasih, leh bermadu asmara.hilang tension dengar suara si dia...erk???!

  • BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

Surah Al-Imran ayat 200:
Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.

Surah Al-Baqarah ayat 45:
Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu’.


-----------------------------------------------------------

- Tiap2 tahun de exam,tp exam 2 minggu je.klu3 tahun 'ala tul abis la belajar. pe yg aku dapat. jauh2 lak datang utk belajar.ape kejadah yer semua ini??!:)

  • APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

Surah At-Taubah ayat 111:
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.


----------------------------------------------------------

- xpe la,kawan ada.leh tiru dieorang je senang.baek xyah study.Mat, ko pass kat aku jawapan tu esok.nanti aku belanja la to'miyyah bilbaidh...nk??!ermm,call aweks jap, mintak kata2 semangat...hareemm jadah!

  • KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

Surah At-Taubah ayat 129:
Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal.


------------------------------------------------------

- eh, kenapa x ingat2 lagi Quran ni. matan ni plak apasal la berbelit2 lidah aku nk sebut...ni yg buat ak fed up ni.,,ah, ko tengok aku ni pe hal?nk gaduh ngan aku ke.eh kucing,blah la woiii..!!!???

  • AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

Surah Yusuf ayat 87:
Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.


---------------------------------------------------

- Exam merupakan ujian bagi seseorang yg bergelar pelajar dalam menentukan tahap kefahaman yg kedapatan sepanjang tempoh pembelajarannya. Setiap orang mempunyai pandangan yg subjektif tentang objektif peperiksaan ini. Pro dan juga kontranya. Walaubagaimanapun, hormatilah ia sebagai suatu cabang ilmu yg boleh mendidik kita...

  • HORMAT

Surah An-Nisaa’ ayat 86
Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu…..


------------------------------------------------------------


Mohon di ampun dosa2ku sama kalian semua. Kasi la sedikit waktu utk mendoakan aku moga najah dalam exam yg akan mendatang.


~22 April 2009~

ila

~2 Mei 2009~


"Sememangnya ujian yg diuji ke atas kita bukan sesuatu yg sia2. Setiap yg berlaku terkandung seribu hikmah. Jauhkanlah dari bersangka buruk kepada Pencipta. Kita akan tahu bila tiba hari itu..."

1 comments:

Saya May 8, 2009 at 9:20 AM  

waaah..menarik la entry ni..

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP