Friday, May 21, 2010

Facebook dan coretan hati...

Jumaat datang lagi membawa limpahan rahmat dan keberkatan yang Agung. Disebut sebagai SayyidulAyyam 'penghulu' segala hari. Perbanyakkan selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah SAW, keluarga dan para sahabat r.a sebagaimana yang jelas dalam hadis masyhur,
"Siapa membaca selawat untukku, Allah akan membalasnya 10 kebaikan, diampuni 10 dosanya, dan ditambah 10 darjat baginya."

Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

Umat Islam hari ini dihina dengan pelbagai ujian yang amat pedih untuk diterima. Hari ini kita dihina lagi dengan kejahilan mereka dengan pelancaran melukis karikatur yang dikatakan Baginda SAW yang kita cintai. Amat malang dan malu jika kita masih lagi berdiam diri seakan tiada sensitiviti langsung akan kejadian ini. Perbuatan karut dan gila ini dilancarkan pada hari ini di dalam laman Facebook yang di'gilai' ramai ini.

Hadirkan kebencian kita sebagai orang yang amat menyanyangi Baginda Rasulullah SAW dengan memboikot Facebook sedaya mungkin yang termampu. Pakistan negara pertama yang telah memboikot Laman Facebook dan Youtube. Memetik ulasan daripada seorang rakyat Pakistan di SINI mengenai tindakan negaranya dalam hal ini berkata:
I am a Muslim girl, just a normal student. When my religion is insulted, it is me who is insulted. I can live without Facebook but I definitely cannot live in humiliation. I am with my country on this and if Facebook does not take action on this, then ban or no ban, I would never go back to it anyway. ~Maham Tanveer from Rawalpindi, Pakistan.

Bagaimana pula dengan anda wahai kaum muslimin yang masih asyik dibuai keenakan dengan Facebook? Jika kamu tidak mampu melakukan kesemuanya, janganlah kamu tinggalkan kesemuanya...
والذي نفس بيده لا يوءمن أحدكم حتى أكون أحب إليه من والده و ولده والناس أجمعين

رواه البخاري و أحمد


"Demi zat yang diriku berada di dalam genggamanNya, tidak beriman (sempurna) seseorang dari kalian sampai aku lebih ia cintai daripada ibubapanya, anaknya dan manusia seluruhnya (Hadith riwayat Ahmad, Musnad Ahmad, vol 3 hlm 177 dan Bukhari, Sohih BUkhari, vol 1, hlm 14)

Pasakkan dan teguhkan kembali kecintaan kalian kepada baginda SAW dengan membaca sedikit maklumat di SINI.

..................................................................

Alhamdulillah imtihan yang perit telah berakhir. Sekarang hanya debar menanti keputusan yang bakal tiba. Bersyukur dengan 'nikmat' imtihan yang mampu dilaksanakan walau kekecewaan masih menebal dalam jiwa kami bilamana adik-adik seangkatan tidak turut serta dalam imtihan kali ini.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Hanya doa mampu saya panjatkan agar dipermudahkan segala urusan kalian. Manusia merancang, tapi perancangan Allah itu adalah hakikat yang perlu kita terima seadanya. Teringat kalam Syeikh Yusri Hafizahullah berkenaan sabar menurut apa yang saya,fahami maksudnya;
"Setiap ibadat dikhususkan ganjarannya seperti Solat, Haji, Puasa dan lain-lain, akan tetapi SABAR itu suatu ibadat yang Allah tidak nyatakan ganjaran khusus untuknya. Bukan kerana sedikit ganjaran dan pahalanya, tetapi kerana terlalu tinggi dan tidak ternilainya akan ganjaran SABAR ini. Tidak terhitung banyaknya..."

Wahai sahabat, juga adik!
Saya tidak sekali-kali memandang ringan tentang hal ini, bukan sebab kamu junior @ sama Takhassus, tetapi kerana kezaliman dan penipuan yang dilakukan golongan kuat pada yang lemah. Saya juga tidak membenci tubuh jasadnya pelaku kezaliman ini, tetapi membenci sebenci-benci tahap dewa akan sikap dan putar belit melampau pihak yang bertanggungjawab.
Zalim itu pasti berbalas!

..................................

Mohd Nazrin Dasir, sahabat saya dari Universiti Malaya telah selamat tiba 4 hari lepas. Berbekalkan semangat mengembara dan berdikari yang menebal hingga membawanya ke sini. Doakan moga beliau menemui sesuatu yang bermakna dalam hidupnya di bumi barakah ini. Jadikan setiap langkahnya disertai dengan kemurnian niat yang baik yang dititip sebagai amal perbuatan yang baik.

Akhirnya, mohon didoakan agar keputusan imtihan saya 'lepas' bagi melancarkan segala urusan saya selepas ini. Amalkan al-Quran anda, wahai HamalatulQuran!

Friday, May 7, 2010

JAWAPAN BALAS TERHADAP KENYATAAN RASMI JABATAN PENUNTUT MALAYSIA KAHERAH (JPMK)Berikut merupakan jawapan balas terhadap kenyataan rasmi Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) berhubung isu kenaikan nama mahasiswa/wi Qiraat Mansurah dan Shoubra.

Beberapa punca masalah telah dilampirkan oleh pihak JPMK antaranya :

1. Pelajar lewat sampai ke Mesir.

Buat makluman, mahasiswa/si tidak pernah mendapat sebarang makluman daripada pihak JPMK berkenaan ketetapan tarikh untuk tiba di Mesir.

2. Pelajar lewat menyerahkan keputusan pemeriksaan kesihatan iaitu pada 22 November 2009 sedangkan tarikh tutup 30 Oktober 2009.

Mahasiswa/wi tidak pernah mendapat makluman tarikh tutup penyerahan segala dokumen pada 30 Oktober 2009 daripada pihak JPMK melalui sebarang saluran. Wakil pelajar hanya dimaklumkan tentang tarikh tutup tersebut ketika pertemuan rasmi dengan Atase Akademik JPMK pada 3 Mei 2010.

3. Visa telah tamat tempoh dan ada sebahagian pelajar tidak membuat visa. Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) menerima salinan visa yang terakhir pada 26 Disember 2009.

Masalah visa adalah rentetan daripada masalah yang pertama dan mahasiswa/wi Qiraat menghadapi masalah memperbaharuinya untuk kali kedua .

4. Wakil pelajar tidak mengikut prosedur yang diberikan oleh pegawai JPMK. Pelajar yang menguruskan sendiri visa dan pemeriksaan kesihatan dapat menyerahkan kepada JPMK sebelum 30 Oktober 2009.

Kami menafikan pihak JPMK mengeluarkan sebarang prosedur bagi isu ini untuk dipatuhi

Dalam kenyataan tersebut, berhubung tindakan yang diambil oleh pihak JPMK wujud kekeliruan fakta yang jelas:

29 April 2010
Idaratul Wafidin memulangkan semua fail pelajar kepada JPMK

Kenyataan ini bercanggah dengan tulisan Atase Pendidikan JPMK di dalam blog rasminya yang menyatakan:

“Untuk makluman, fail pelajar masih lagi di Idaratul Wafidin al-Azhar, hanya menunggu tandatangan dan persetujuan Syeikh al-Azhar. ”.

Sila rujuk blog Rasmi Atase Pendidikan bertarikh 30 April 2010 (lihat).


Disediakan oleh :

Mohd Zahimi bin Mohd Dzahid,
Ketua Unit Pengetahuan dan Pendidikan,
PMRAM cawangan Mansurah.

Md Saifullah bin Nik Abdullah,
Ketua Unit Pengetahuan dan Pendidikan,
PMRAM cawangan Shoubra.

6 Mei 2010

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP