Tuesday, June 7, 2011

Tok Limah

Hujjatul Islam Imam al-Ghazali berkata: "Sesiapa yang ditimpa sesuatu musibah,walaupun ia tidak mengeluh tetapi sifatnya berubah dari kebiasaan,maka itu tanda dia tidak redha dengan apa yang menimpanya"

Ibn 'Athoillah berkata: "Yang dimaksudkan dengan sabar ialah apabila ditimpa musibah,penerimanya tetap dalam keadaan baik(lantaran redhanya)."

Penakrifan yang hampir sama antara keduanya akan sifat sabar. Redha dan sabar tidak dapat dipisahkan dalam teori ujian, bala, musibah dan setiap perkara yang tidak disukai dalam hidup kita.

Meniti hari yang semakin hampir pada imtihan amat berat dirasakan. Berita pemergian Tok(nenek) tersayang amat menyentap kalbu. Manakan dapat ditahan air mata daripada mengalir keluar. Dipejam rapat tergambar wajah Tok yang dihiasi kedut tuanya yang tersenyum melihat saya.

Evakuasi baru-baru ini peluang terakhir kami bersama. Banyak perkara yang berlaku antara saya dan Tok dalam tempoh tersebut. Melihat Tok solat dan berbual kisah lama anak beranak dengannya masih lagi segar dalam ingatan. Potretnya kemas tersimpan dalam telefon bimbit saya. Terasa sangat untuk merakam wajahnya di kala usai berbual dengan Tok malam itu.

Sentuhan Tok masih terasa. Jari-jari tua Tok masih kuat, persis jari manusia berurat besi. Gengaman Tok kemas dibandingkan gengaman saya. Pagi itu Tok mengurut saya. Esok pun sama. Bukan enak untuk di urut, lagi-lagi jika itu menyusahkan Tok. Yang saya tahu, dengan cara itu, saya dapat rasakan belain Tok. Ah!Susah hendak diluahkan tindakan saya waktu itu. Tiada logik seorang tua yang tidak terdaya itu saya bebankan ia dengan permintaan yang tidak patut.

Kami berbual panjang. Peluang Tok bermalam seminggu dua di rumah, saya penuhkan dengannya. Akhirnya Tok meminta untuk ke rumah anaknya yang lain. Esoknya saya hendak bertolak ke Mesir. Tok melihat saya dengan pandagan sayu. Hati saya menangis melihat air mata Tok. Hati saya berbisik halus, antara kami akan ada perpisahan. Pasti tentang fitrah kitaran manusia yang akan menemui penghabisan umur.

Tok di dalam kereta menangis dengan esakan dan pesanan terakhirnya untuk saya. Melihat Tok hingga hujung pandangan, mata saya berair. Itu kali terakhir dan nokhtah perpisahan kami di dunia.

Dalam doa cucumu ini, moga Allah tempatkan Tok di tempat mereka yang beroleh kenikmatan, di tempat orang-orang yang soleh solehah. Iringan doa dan sedekah bacaan al-Quran untuk Tok saya. Limah Bt Mat Zin ( Tok Limah),30/05/2011, Selasa...al-Faatihah.

Dia lah yang menghidupkan dan mematikan; oleh itu apabila Ia menetapkan jadinya sesuatu perkara maka Ia hanya berfirman kepadanya: "Jadilah engkau!" Lalu menjadilah ia. (Ghaafir 40:68)0 comments:

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP