Monday, January 2, 2012

Coretan Awal Masihi

Tahun 2011 meninggalkan seribu satu ingatan dan pengalaman. Kini, tahun 2012 yang kononnya diramal 'Tahun Bencana' tiba dengan pelbagai upacara dan sambutan.

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini, saya tidak lagi menerima kedatangan awal tahun Masihi ini di Mesir yang jelas amat berbeza 'auranya'. Bukan menidakkan kehebatan di tempat sendiri, akan tetapi benarlah kata sesetengah orang 'lain padang, lain belalangnya'.

Saya berada di Penang ketika ramai manusia tertunggu-tunggu dengan 'countdown' yang menjadi tradisi kini. Ada sambutan konsert, pesta, tarian, dll hanya untuk meraikan ketibaan tahun yang kita sendiri tidak pasti bagaimana coretan dan kisahnya nanti.

Bertuah bagi mereka yang berpeluang menerima tahun ini dengan bual bicara bersama Ust Azhar Idrus yang berlangsung di Shah Alam dibanjiri kira-kira 80 ribu orang sepertimana yang dilaporkan.

Kembali pada ceritera saya tadi... Saya bersama dua orang sahabat ketika itu letih setelah mengunjungi rakan-rakan di sana, pulang dengan perut yang penuh diisi dengan ikan Siakap 3 rasa, Tom Yam, dan Kailam Ikan Masin yang amat lazat...err,sebab kami makan lewat. Waktu perut sangat hebat dengan bunyian muzik 'lapar'.

Tidak berminat (err,btul ke ni?) dengan pesta dan konsert yang disajikan di Negeri Pulau Pinang itu, kami pulang ke rumah untuk mandi dan Zzzzz...Saya pasti sebelum saya terlelap, terdengar letupan bunga api dan hiruk pikuk jeritan manusia yang gembira barangkali dengan tahun baru yang bakal mereka hadapi selepas ini.

Perjalanan saya dan yang bermula di Kuantan, Johor dan Melaka disambung ke Penang dan Kedah berakhir dengan kedatangan awal tahun Masihi 2012 yang saya doakan moga tahun ini dipermudahkan segala bentuk perjalanan kehidupan saya dan anda semua.

كل عام وأنتم بخير

0 comments:

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP