Wednesday, January 14, 2009

utk AdeQ2kU, kaK2 n All MuSlimaT...Hawa,
Andai engkau masih remaja, jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din Allah.

Hawa,
Andai engkau belum berkahwin jangan kau risau jodohmu, ingatlah Hawa janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam dan sekaligus disusuli dengan pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa…
Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannnya, lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuannya, kemanjaannya, serta kemampuannya mengoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya.
Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita yakni sebuah perkahwinan.

Oleh itu Hawa,
Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu. Andai ditakdirkan tiada cinta daripada Adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu, biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangat kebahagiaan buat dirimu, cukuplah sekadar cinta adik- beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

Hawa…..
Cintailah Allah di kala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga.
Janganlah sesekali tangan yang mengoncang dunia juga yang mengoncang iman lelaki

Adiossa!!!

*p/s: posting kali ni, juz pringtn utk kaum hawa je...myb next time, tuk kaum adam.uhuks!!!


2 comments:

Adawiyah January 15, 2009 at 1:32 AM  

What a beautiful reminder! Syukran ya... InsyaAllah I will always strive to be a better muslimah. Allah is enough for me... And not forgetting Rasulullah saw, my family, my friends... =)

Seindah hiasan dunia adalah wanita solehah...

Kenapa perlu hidup untuk menggoncang iman lelaki? Kenapa perlu pakai baju-baju yang seksi? Kerana riak? Takbur? Sebab itulah wanita diperintahkan untuk tutup aurat... Supaya dapat elakkan diri dari riak dan takbur (kerana kecantikan) serta untuk elakkan diri dari dikacau lelaki yang ada penyakit hati...

Wallahu'alam... Ini pendapat saya saja...

@MBe January 19, 2009 at 11:12 AM  

Kalau la semua wanita faham...

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP