Saturday, December 19, 2009

Cerpeng

Mamat rase malassang nok bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil.
Pusing kiri, pusing kanang. Serba dok kene dia berase. Mok Lijoh blèbèr
hanyaar kot luor pitu, “Mat! Matahari nok tinggi galoh doh nim, ka’ak
rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dok kheje ke ari nim?”

Dok tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil.
Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hok Boh dia suroh
kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P.
Ramlee pulok pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 doh. Dari Manir nok jembe
ke Jalang Batah Baru tu jauh jugok. Pah tu nok kena bereti stèsèng minyok
Petronah pulok dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Dop ingat starang
nok tamboh minyok kemarèng. Dok dang 10 minit Mamat siap belake doh.
Minung air kopi-o setegok dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak
lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssio! Lepah tu Mamat
pong stak muto vroooooong hale ke bando. Motosika sèkèng hèng jer, tapi
boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyok bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke
depang sikit ada kedaa Astro, hok tv kene bayor bulang-bulang tu. Kalu
tebèng dok bayo jer kena potong hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru
tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gok. Kalu jallang sikit
lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap
Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celoh-celoh tu jabbat
loyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi loyar tu Mamat mari mmkir
sorrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napok gaye ader dua orang jer
kherani. Llaki sorang, ppuang sorang. Boleh tahang hok ppuang tu. Tapi
pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang doh pèsèngang tu.. Dok
napok gambo starang. Berat nnanang. Mamat kabo ke kherani ppuang tu dia
nok jjuper Tuang Loyar. Hayat hidup Mamat dok rajing jjuper loyar skali
habuk. Cakkak dengang loyar jauh skali.. Nye mari debo wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Loyar tu tengoh pegang gagang talipung cap
Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengoh beseranggoh lagi. “I
dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu
depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat
arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing
dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat
Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengo haa pitih
die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Loyar muder tu pong letok gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata
tengok ke Mamat. “Yer, nok mende gop. Saya sibuk sangat ni, dok tengok ker?”
loyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dok tahu nok kata mende. Nok jawak saloh. Tak mboh jawak
saloh. Macang mase nok bangung tiddo sakning. Serbe dok kene. Sudohhang
Mamat tebèng jugok jawak.

“Sebenornyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Telekong. Saya mari
nok sambung wayar talipung hok tuang wak lolok cakkak sakning. Dok sambung
lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak doh!”

Muka tuang loyar tu jadi biru bèrang!

Doh nok wat guana starang! Nok èksèng dok betepat! Ada jugok loyar kècèk
orang dèh! Pecoh bong! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

5 comments:

Zul Ikhwan Zahari December 20, 2009 at 2:44 PM  

hahaha...
nok ekseng dok betepat..
pecoh boo molek..
lawok la citor demo..ado bakat ni
buleh wak cerpeng lagi..

@MBe December 20, 2009 at 3:06 PM  

wawa,kawe amik dale pasebuk ja.dok panda kawe nok reko cito gni semo...plagiat ja.;)

@MBe December 20, 2009 at 3:06 PM  
This comment has been removed by the author.
Fasiha December 21, 2009 at 9:08 AM  

he.. dok sempak pung habis baca, seronok sungguh cerpeng ni (bila org johor goyak ghannuw..)
teringat kenangan sekejap menuntut di KUSZA dulu..
hu..rindu..

@MBe December 22, 2009 at 7:00 AM  

haha...eh,klu stdy kusza dlu.mesti fhm citer ni kn?huhu..leh r trjemah dlm loghat johor lak.:-)

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP