Thursday, December 9, 2010

Mengapa berkecuali?

Sebentar tadi baru sahaja selesai perbincangan muhibbah antara kami dengan wakil daripada pihak AJKT Keluarga Penuntut Terengganu(KPT), Ustaz Ahmad Salikin. Intipati perbincangan yang berkisar mengenai isu hangat pegawai Yayasan Terengganu, Ustaz Kamal Abdullah dan mahasiswa Terengganu.Kedatangan wakil dari pihak KPT telah dijangkakan lebih awal ekoran keengganan kami di pihak mahasiswa Terengganu Shoubra untuk turut sama menyertai tandatangan memorendum bantahan terhadap sikap tidak profesional pegawai yayasan tersebut.


Jujurnya di pihak kami,tiada bangkangan secara jelas atas penganjuran memorendum ini. Cuma yang menjadi persoalan adalah pencerahan terhadap isu ini yang kurang kami terima. Kami banyak mendengar 'cakap-cakap kedai kopi' yang menyebabkan kami membuat keputusan untuk tidak turut serta selagimana tiada penjelasan jelas dari pihak yang menganjurkan memorendum tersebut.


Di sini tiada masalah berkaitan pentingkan diri sendiri. Keputusan untuk berkecuali daripada permasalahan ini juga adalah bertujuan untuk meredakan keadaan yang telah tersedia panas. Juga tiada paksaan daripada mana-mana individu dalam keputusan ini. Kami sepakat berikutan beberapa perkara yang perlu dirujuk kembali oleh KPT sebelum mengambil apa-apa tindakan susulan seperti memorendum bantahan ini.Kejadian akhir November baru-baru ini kemuncak pada segala-galanya. Pegawai yang diberi tanggungjawab sebagai amil zakat dikatakan bertindak tanpa mengikut kredibiliti sebagai seorang amil dan juga pegawai yang menjaga kebajikan pelajar khususnya mahasiswa Terengganu. Ketidak profesionalan ini menimbulkan kemarahan segelintir mahasiswa yang mendakwa teraniaya oleh sikap pegawai tersebut. Berlaku sedikit kekecohan yang hampir membawa kepada pergaduhan di antara kedua-dua pihak.Kami di pihak Shoubra melihat dari neraca yang lebih adil atas kejadian live yang tidak pernah dirancang itu. Kita ketepikan dahulu silap dan 'dosa' yang dilakukan pegawai@amil bekas ADUN Sura,Dungun itu.


Di pihak mahasiswa, kita sebenarnya telah menyalahi status kita sebagai orang Melayu Islam yang sedang belajar Agama Islam di tanah berkat Mesir dan di sebuah pengajian terulung, Al-Azhar as-Syarif.Apabila berlaku hal yang demikian, kita sebenarnya telah meletakkan emosi dan amarah mengatasi batasan akal yang sihat dan ilmu agama yang tinggi yang dimiliki setiap mahasiswa agama. Disebalik kejadian ini, berlaku beberapa tindakan tidak patut yang telah dilakukan seperti yang telah tersedia maklum(tidak perlu saya sebutkan di sini). Tindakan yang saya kira amat tidak berbaloi ini mungkin dianggap protes 'belakang'. Mungkin juga ingin dilihat sebagai hero dalam permasalahan pegawai yang tak kunjung sudah ini. Mungkin juga kerana terlalu fed up dengan respon daripada pegawai yang mengecewakan dan banyak lagi kemungkinan-kemungkinan yang kita merasakan perbuatan itu 'patut'.
Kesedaran mengenai hormat menghormati juga terus hilang ketika adegan itu berlaku. Jika kesabaran kita terhadap pegawai itu hampir terhakis, kenapa tidak kita lapiskan lagi dengan sedikit haknya sebagai seorang tua yang tak terdaya atau yang tersesat membuat pilihan. Gantikan kemarahan melampau dan kebencian menggunung kita dengan ketenangan sungai Nil yang mengalir dalam tubuh badan kita. Suburkan peringatan untuk mendoakan hidayah kepadanya yang kita rasakan telah jauh daripada kebenaran. Kita zikir keburukannya yang seolah lebih jahat daripada rejim Israel, hingga terhapus debu-debu kebaikan yang telah beliau berikan.Saya yakin beliau seorang Islam yang masih menunaikan rukun Islam dan Iman yang sama turut kita yakini. Tidakkah kita ketahui haknya sebagai Muslim seperti kita. Kita create sebuah medan khusus (Facebook) untuk mengutuk dan mengeji beliau yang terang-terang menyerang peribadi seseorang yang semua antara kita tahu apakah hukum agama mengenainya.


Marah dengan kenyataan saya? Sabar. Jika anda rasa tiada ruang dihati anda mengakuinya, saya doakan moga anda diberi peluang. Sedarkah tindakan kita baru-baru ini mencetuskan satu lagi 'modal' baru untuk mereka yang telah lama memerhati dan mencari peluang untuk menjatuhkan kita mahsiswa pengajian Islam? Sedarkah kita secara tak langsung tindakan keras kita itu telah mencalar imej Islam yang membawa kepada pendamaian dan muamalah secara berhikmah? Sedarkah kita telah terjerumus masuk ke dalam perangkap yang telah dirancang?He's politician!Kita jangan burukkan keadaan yang sedang parah. Jika kita tak mampu mencari penawar, paling kurang kita jangan menambah perisa yang boleh merosakkan hubungan baik antara kita. Wujudkan suasana tenteram antara kita yang jauh merantau mencari sedikit ilmu. Jangan bazirkan waktu kita melayan tingkah laku beliau yang sering menyusahkan.Saya copy paste daripada facebook ustaz nazrul yang tersedia maklum seluruh alam akannya

Masyarakat adalah gambaran syurga & neraka kita kelak..Kalau baik hubungan kita dgn masyarakat maka syurgalah milik kita, kalau buruk hubungan kita dgn mereka maka nerakalah tmpat kita..sebab tue jgn suka cari pasal dengan org..n jgn suka cari kesalahan org lain.. apa salah berbaik sangka sesama kita.. " Petikan kalam ...Syaikhuna Murabbi Dr Yusri Rushdi hafizahullah"
p/s: Setelah perjumpaan tadi,kami jelas dengan keadaan sebenar dan kami juga akan turut serta dengan bantahan tersebut atas ketidak profesional pegawai dalam bidang tugasnya.Sekian dimaklumkan.

0 comments:

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP